top of page

DARKO GRIVIČIĆ: TEHNOLOGIJU PRIHVAĆAJU U SUSJEDNOJ REPUBLICI SRPSKOJ, ALI NE I KOD NAS U HRVATSKOJ

SLAVONSKI BROD/ SLOBODNICA- Struja ili grijanje, materijali poput slame od uljane repice, ječma ili pšenice, prerađivačka industrija, zapošljavanje, ušteda, teme su o kojoj se govorilo na konferenciji za medije koju je sazvala Zelena akcija u Slobodnici , u postrojenju Euro tima, tvrtki Darka Grivičića koji je izgradio pogon za proizvodnju peleta od biljnih ostataka nakon žetve u poljoprivredi.

DARKO GRIVIČIĆ OTVORIO POSTROJENJE U SLOBODNICI

Grijanje na pelete gotovo je tri puta jeftinije, jer jedna litra lož-ulja, koja košta oko 5 kuna, ima jednaku energetsku kao 2 kilograma peleta, kojeg Darko Grivičić prodaje po 80 lipa plus PDV. Usto, riječ je o energentu koji se ne mora uvoziti. Kada bi se iskoristio energetski potencijal hrvatske poljoprivrede, novčani bi ekvivalent, kaže, bio 5 do 7 milijardi kuna, a u Slavoniji bi se zaposlilo 5 do 10 tisuća ljudi.

‘EURO-TIM’ U SLOBODNICI PREZENTIRAO VELIKI POTENCIJAL KORIŠTENJA BIOMASE 

U organizaciji tvrtki Agromercator i Eurotim, te u suradnji s partnerima iz nekoliko europskih zemalja, a pod pokroviteljstvom Hrvatske poljoprivredne komore, jučer je u brodskoj SŠ M.A. Reljković održan seminar na temu: ‘Alternativno korištenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje – ekonomski opravdana proizvodnja agropeleta i njihova upotreba na zapadnom Balkanu’.

U LINIJU ZA PROIZVODNJU ULOŽIO TRI MILIJUNA KUNA

Kad bi iskoristili svu potencijalnu biomasu iz poljoprivrede i pretvorili to u pelet, da se samo grijemo na to, da se škole i javne institucije griju na to, zaposlili bi pet do 10 tisuća ljudi i sačuvali našoj državi pet do sedam milijardi kuna za energiju

JE LI AGRO PELET SPAS HRVATSKE POLJOPRIVREDE? EVO PRIJEDLOGA ZA DODATNU ZARADU

Darko Grivičić izračunao je da može povećati dohodak vlastitog gospodarstva za četiri tisuće kuna po jednom hektaru.

PELET OD ŽETVENIH OSTATAKA - JEFTIN EKO ENERGENT

Bivši predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić iz Kujnika u Brodsko-posavskoj i njegova supruga Danijela, suvlasnici tvrtke Euro-tim d.o.o. koja obrađuje oko 800 hektara zemlje, izgradit će pogon za proizvodnju peleta od biljnih ostataka nakon žetve u poljoprivredi.

bottom of page